Eid,  Livet i Qatar,  Ramadan

Eid al-fitr عيد الفطر

Facebookmail

Som lovet i forrige blogpost, vil jeg kort fortælle om festen der afslutter muslimernes Ramadan.
Jeg er udmærket klar over at det er lidt over 1 måned siden Eid al Fitr var aktuel, men når man som jeg kæmper med en ADHD-hjerne, så er det ikke altid nemt at udføre de ideer som popper op.😵 Så dette har ladet vente på sig.

Eid al-fitr – ”Den lille fest” som markerer afslutningen af den hellige måned / Ramadan.

I dag er der nedsat råd over hele verden som beregner hvornår Eid starter.
Til trods for det, så er der stadig mange som bibeholder den gamle tradition med at kigge efter månen når vi kommer til den 28. dag i Ramadanen.
Ramadanen varer altid 29-30 dage, afhængig af hvornår der er nymåne. Derfor gik man I gamle dage altid udenfor og kiggede efter månen, for at være sikker på hvornår ramadanen slutter og Eid begynder.

The Peninsula Online skrev:
“The Moon Sighting Committee of the Ministry of Awqaf and Islamic Affairs has announced that Thursday, May 13, 2021, is the first day of the blessed Eid Al Fitr in Qatar.”

Denne viden kom I den grad til nytte, da Danmarks Radio P4 SYD pludselig tog kontakt til mig for at høre lidt om Eid her i Mellemøsten, og hvordan jeg oplevede denne fejring.📻🎤
Som altid var det en fornøjelse at tale med morgenværterne på P4 SYD, selvom det var meget meget kort.😀

Onsdag 12. maj 2021 ringede DR P4SYD – morgen radio

Som sagt er jeg ikke muslim og jeg ikke har oplevet Eid festen på nært hold, så jeg har været på besøg ved min nabo, der har fortalt om Eid fejringen.👍
Den første dag i Eid starter med at man bruger lang tid på at gøre sig selv nydelig og fin. Som jeg har fået det fortalt, så er der tale om maksimal pleje af sig selv denne morgen, og derefter skal det nye pæne tøj på.
Det er en del af traditionerne at alle får nyt tøj til Eid fejringen.
Familierne tager sammen i Moskeen hvor der er morgenbøn. I år var der også morgenbøn udenfor, hvilket gjorde det mere Covid-19 sikkert.
Her i Qatar er det omkring klokken 05.00 tidlig morgen, hvor solen står op.

I år var det ikke muligt for alle at deltage i bønnen i Moskeen – på grund af de Covid-19 restriktioner som er i Qatar, men under normale omstændigheder er alle afsted (mænd, kvinder og børn), og på vejen hilses der på alle man møder.
Alle hilser med sætningen ”Eid Mubarak” som oversat betyder at man ønsker hinanden en velsignet Eid.
I år var det primært mændene som var i Moskeen, imens resten af familien bad deres morgenbøn hjemme.

De muslimer som kan, rejser gerne langt for at være sammen med deres familie og fejre Eid.
Der er også tradition for at besøge familiens gravsteder denne dag samt tilbringe tid sammen med bedsteforældre.
Den del var også en udfordring i år, men så er det godt der findes så mange måder at kommunikere på online.
Efter morgenbøn samles familien til en stor god morgenmad.
Der gives også gaver på denne dag. Fra familie og venner modtager børn pengegaver – Eidy, men fra forældre er det gaver som vi kender det fra vores jul.
Det er nok mest børnene som får gaver, men voksne kan også give til hinanden hvis de fejrer Eid sammen eller er i familie.

Denne Eid dag kom fejringen tæt på os.😀
Vores naboer kom forbi med de lækreste kager flot anrettet på et fad, og børnene stod stolte og glade i deres nye tøj. Det var meget betænksomt og gjorde vores dag lidt mere lækker her hjemme 🥰

Alt dette med at dele og hjælpe hinanden som naboer, er noget min husbond og jeg har talt meget om, og det er bestemt noget vi vil tage med os hvor vi end i fremtiden skal være. Det er giver en fantastisk stemning.😊
Venlighed og betænksomhed koster intet, men gør så meget godt, både for giver og modtager.
Når aftenen falder på fortsætter fejringen af Eid med en stor festmiddag.
Middagen indeholder mange forskellige retter og lækre drinks som mocktails (Cocktails uden alkohol) og øl uden alkohol.
Jeg må indrømme at jeg er stor fan af mocktails her i Qatar – de er yderst forfriskende og meget lækre.

Normalvis samles man med familie og venner, men i år var det maximalt tilladt for 5 mennesker at samles – hvis alle havde modtaget begge covid-19 vacciner. (I Qatar)
Det sætter jo i den grad begrænsninger, men med video chat, kan meget lade sig gøre.

Man giver i særdeleshed også penge til velgørenhed.
At give penge til organisationer som sørger for mad til de udsatte og fattige, eller selv at uddele mad er en stor del af Eid al Fitr.
I Qatar kan man tilsyneladende lave et godt og solidt måltid for 15 QR – så alt efter hvor mange penge man selv kan undvære, giver man dette beløb ganget op, til velgørenhed.💰

Nu har jeg boet i Qatar i 2,5 år, og jeg må indrømme at jeg slet ikke kan forholde mig til at et måltid kan koste så lidt som 15QR (Ca. Kr.25,50)… Jeg er nysgerrig på hvor der bliver handlet og hvad måltidet består af…😯🤷‍♀️

Ramadan og Eid er fuld af traditioner. Mange af traditionerne er bygget op omkring den islamiske tro, men i den grad også omkring familie og kulturelle traditioner. Jeg elsker når man fastholder egne gamle traditioner, men også at man sammen kan lave nye.
Jeg synes det er så vigtigt at holde fast i historien og sørge for at fremtidige generationer også får den viden. Om den unge generation i dag, vil tage det til sig og selv give det videre, det må tiden jo vise.

Som jeg kan læse mig til online, har andre også opdaget, at man i den grad kan drage en parallel mellem den islamiske Eid al Fitr og den Kristne juleaften.
Da jeg var barn og ung (yngre end i dag🤣) kom jeg kun i den Danske folkekirke ved bryllup, konfirmationer, barnedåb eller begravelse.
Jeg er ikke vokset op med at tale om tro eller religiøse holdninger, så det eneste jeg har lært om Biblen og den kristne tro er det jeg har lært i skolen, og det var ikke meget.
Som voksen er min interesse for religion og alt det spirituelle vokset, og måske er det fordi jeg er vokset som menneske og har fået udvidet min horisont. 🤩
Når jeg nu bor i et muslimskland hvor troen fylder så meget som den gør for muslimerne her, så kan jeg ikke andet end være nysgerrig på deres liv. Nysgerrig på det fællesskab deres tro giver dem og deres ubeskrivelige engagement når det kommer til Koranen.

Det skal tilføjes at der også bor mange kristne i Qatar, og der er mange af dem som i høj grad er mere troende end nogen andre kristne jeg nogensinde har mødt. 🙄
Jeg har aldrig før kendt kristne familier som samlet er taget i kirke hver uge, hvor børnene går i bibelskole og som hver dag beder bordbøn samt aftenbøn – sammen som familie.
Men de findes i stor stil her i Qatar ligesom der også findes kirker.😊

Jeg har ikke selv været i en kristen kirke her i Qatar, men det er bestemt på min ”to-see” liste.

Jeg er imponeret over hvor meget jeg som mennesker vinder, ved at være åben og nysgerrig på alt det nye.
Det er gået op for mig hvor meget jeg måske er gået glip af gennem livet, ved at have været lukket, snæversynet og “bange” for alt det fremmede som jeg ikke kunne forstå – heldigvis er de dage slut 😉


Translate »