Livet i Qatar

En rigtig kamel-dag i Qatar

Facebookmail

For mig er der mange oplevelser som er ”et must” imens jeg bor i Qatar, og kamel race er bestemt en af disse.

I Danmark har vi hestevæddeløb og hundevæddeløb, men kameler – nej det har vi ikke i Danmark.🐫🤣
Jeg har ikke været til nogen former for væddeløb i Danmark, så at kunne skrive ”Camel race” i kalenderen var en sjov fornemmelse.

Mange af de oplevelser vi har her i Qatar, er nogle hvor vi selv finder ud af hvor og hvordan tingene hænger sammen og selvfølgelig kører vi selv – men denne gang valgte vi sammen med vores venner at hoppe på en guidet tur i bus.🚐 (Det kan varmt anbefales)

Jeg kan virkelig ikke huske hvornår jeg sidst har kørt i bus, på sådan rigtig bustur – men den slags kan jeg godt lide, og jeg nød virkelig at vi alle kunne få oplevelsen 100% og i samme køretøj.

Vi var ikke de eneste som var med på denne tur. Vi var vist en go blanding af mennesker fra forskellige lande, og heldigvis klikkede vi alle bare med det samme og stemningen var høj.

Vores turguide lagde hårdt ud med tonsvis af informationer på hele busturen ud til Al Shahaniya Camel Racetrack, så allerede inden vi nåede frem (hvilket jo ikke gik så hurtigt – i bus 🤣) var vi alle blevet en del klogere på disse arabiske kameler.

I Qatar var der i 2021 ca 36.000 kameler.
Mange vil sikkert tænke at en kamel har 2 pukler på ryggen, men den arabiske har kun 1.
Om man vælger at kalde den ”Dromedar” (efter det græske ord dramein – som betyder LØB) eller ”arabisk kamel” betyder ikke så meget, for det er det samme dyr vi snakker om.
Her i landet bliver de kaldt for kameler, så det er det ord jeg bruger.😉

Er der så forskel på dyrene – altså dem med en pukkel og dem med to? JA.
Det er ikke kun forskellen på antal pukler, men den arabiske kamel er skabt til at kunne leve i disse meget høje temperaturer, og lider derfor ikke når sommeren rammer Qatar og temperaturen siger 48 grader celsius i skyggen.
Det er jo i den periode hvor vi trofast opholder os mere i A/C nedkølede bygninger, men ok – vi indtager jo heller ikke op til 120 LITER vand i døgnet, som kamelerne gør…..🚰😲🐫

Kamelen med to pukler, foretrækker kulden og har ingen problemer når temperaturen smutter under frysepunktet.

I Qatar er gambling forbudt, så man bliver ikke fattigere af at tage til Camel racing.👏

Hvis man derimod EJER en af de kameler som vinder i disse races, ja så kan man se frem til en fornem præmie i form af en ny bil og 100.000 QR.
Måske vi skulle investere i en kamel🤣

Den ide forbliver kun en ide, for prisen på disse kameler er sky høj.
En hun-kamel kan koste optil 1,4 million QR hvor en han-kamel kun koster optil 1,1 million QR.😲😲😲
I min verden er det vanvittig mange penge, men til gengæld har en kamel en levetid på 40-50 år, så ejerne kan da i det mindste nå at få noget ud af alle de penge som de betaler for sådan en.👍

Nu er det jo ikke kun indkøb af kamelen som koster ejeren penge.
Kamelerne har her i Qatar bliver passet og plejet ligesom de dyre araberheste, så det koster en del hver måned.

De bliver fodret med specialkost som er tilpasset den enkelte kamel.
De har som udgangspunkt deres egen kamelpasser og optil et løb er de under overvågning konstant.
Udover det, så har de maske på indtil løbet er overstået.
På grund af prestige / æren og gevinsterne der er i disse løb, så er der altid nogen (konkurrenter) som næsten vil gøre hvad som helst for at sikre sig sejren.
Det er sket at konkurrenter kommer afføringsmiddel i kamelernes mad, og på den måde sikre sig at den kamel ikke kan løbe løbet.
Disse race kameler kan løbe op til 60 km i timen – men det kræver altså også god næring og at kamelen er i top form.

Kamelerne gøres klar
Der tælles ned

Kamelerne bliver før løbet linet op bag et net, og når alle er klar – så går nettet op og afsted det går for alle deltagerne.
I starten af løbet, som kan være 6, 8 eller 10 km langt, løber kamelerne omkring 38-40 km i timen.
Under hele løbet kører kamelens ejer / træner i bil ved siden af banen.
Alle kamelerne er udstyret med en robotjockey på ryggen. Robotten har ikke kun en pisk monteret men også en lille højtaler så træneren eller ejeren kan kommunikere med kamelen. Kamelerne er jo som alle andre dyr, og kender stemmen på sin ejer / træner.
I 2004/2005 blev det forbudt at bruge børn som jockey på kamelerne her i Qatar, og derfor bruger man nu robotter.
Selvom børnene var små og lette, så er det helt sikkert en fordel for alle at bruge robotten som kun vejer 4,5 kg, og med den er ingen mennesker i farer.

Robot monteres
Robot

Til kamelvæddeløb sidder tilskuerne ikke på tribuner, men alle kører på vejen langs væddeløbsbanen – hvilket gav os en helt fantastisk oplevelse, da vi var flere samlet i bussen.
Når der er et par kilometer tilbage af løbet, så begynder det specielle ved kamel racing. Noget vi aldrig nogensinde før har oplevet.
De førnævnte biler med ejerne begynder nu at bruge hornet i bilen fuldstændig vanvittigt imens de kører på siden af deres egen kamel. Indimellem deres dytteri, så bruger deres walkie talkie til at snakke til deres kamel ude på banen, og på den måde får de kamelen til at øge farten.

Ejeren kører ved siden af sin kamel
Alle løb bliver sendt LIVE i tv
Vi heppede på svenskerne – 🤣🤣🤣

Efter dytteriet sætter kamelerne farten op, og nu når de en hastighed på ca. 60 km i timen.😮
De fleste kameler har på dette tidspunkt en massiv mængde af skum som kommer ud af deres mund, og jeg kan sagtens relatere, for sådan som de så ud – er præcis sådan jeg har det når jeg løber på løbebåndet 🤣
Alle kamelerne her er chippet og registreret, for det er jo en seriøs sport.
Når alle kamelerne er kommet i mål, så er det ikke sikkert at den hurtigste kamel vinder løbet.
Alle kamelerne gennemgår en grundig screening for spor af stoffer osv.

Endelig er målstregen nået

Hvis vinderen konstateres positiv for stoffer af den ene eller anden slags, så bliver den diskvalificeret og på den måde kan det ende med at den som kommer sidst – faktisk har vundet.😲

Nu tænker du måske, at på grund af disse kamelers evne til at udholde varmen her i Mellemøsten, så kan de sikkert løbe disse løb hele året.
Men nej, Camel races foregår kun i vinterhalvåret, og de starter først på dagen. Til gengæld bliver alle løb sendt live i TV.

Var det så alt det jeg troede det ville være, at være deltager til dette race? Det korte svar er JA.
Hvis du er i Mellemøsten enten som Expat eller på ferie, så vil jeg helt sikkert anbefale denne oplevelse.

Mig og Sarah
Lars, Roland og Tobias får en snak med vores guide

Efter løbet troede vi selvfølgelig at dagen var slut og vi skulle tilbage til Doha med bus, men vores guide havde talt med en af de lokale kamelfarmere, og han inviterede os alle ud på sin farm for at se sine kameler.
Guiden spurgte os alle om det var noget vi ville, og jeg har sjældent hørt så mange mennesker sige ” JA TAK” så hurtigt.

I løbet af kort tid var vi alle tilbage i bussen og på vej mod den lokale farm.

Som du kan se på billedet, så er der ingen veje, og jeg forstår simpelthen ikke hvordan de kan finde frem til nogle at de steder der findes her nede.
Måske noget med 1 km den vej og ved de to sten drejer du til højre – jeg aner det ikke.🤷‍♀️🙄🤣

Jeg ved selvfølgelig godt at de har GPS osv – men det havde de jo ikke for 20 år siden…. Jeg er bare lidt imponeret….

Nå, men velankommet til den lokale farm (eller stort indhegnet område med et stort hus til kamelerne) sprang vi alle ud af bussen og begejstringen var høj.

Der var så mange kameler og nogen af dem havde unger.
Det var en stor oplevelse at hører lidt om kamelerne, se dem tæt på og hvis vi ville, kunne vi smage frisk – som i lige fra patten – kamelmælk.

Jeg kunne mærke at jeg bestemt ikke var klar på den oplevelse, men så er det jo godt jeg har en modig veninde som turde smage og fortælle om det.

Efter sigende så smager det meget hen ad komælk, så Sarah var positiv overrasket.

Så er der frisk kamelmælk
Bare ned med det Karoline og Sarah 🐫🥛

Kamelmælk er en af de nye ”superfoods” da den indeholder så mange vigtige ting for menneskekroppen.

F.eks. står der på nettet: Kamelmælk har højt indhold af antioxidanter, som hjælper med at forhindre skader på dine celler som ellers kan føre til kræft, diabetes og hjertesygdomme. Der er også et høj indhold af flere vitaminer og mineraler.

Men du kan selv google dig frem til alle de informationer som der ligger online om kamelmælk.
Jeg må lige tilføje at i skrivende stund, har jeg endnu ikke smagt kamelmælk – så måske jeg bare skal få det overstået snart😉🥛🐫

Det var uden tvivl en af de bedste oplevelser jeg har haft her i Qatar 😃
En hel dag sammen med gode venner, nye mennesker og kameler – what´s not to like🐫🌴😍

Translate »