Corona 2020,  Livet i Qatar,  Ramadan

Ramadan 2021 Den 9. måned i den islamiske kalender

Facebookmail

Jeg må understrege at dette er mine oplevelser og alt det jeg skriver kun baseret på hvordan jeg oplever det i Qatar. Jeg kan ikke stå til ansvar overfor andet end mine personlige oplevelser.

Ramadanen er en spændende tid i Qatar.

I år, er vi flyttet til et compound / boligområde hvor vi er naboer til mennesker fra alle trosretninger, og det fik vi for alvor at mærke i Ramadanen.🙂
Lige inden Ramadanen fik vi nye naboer. Det er der såmænd ikke noget underligt eller specielt ved, for Qatar er et land hvor folk ankommer og fraflytter konstant.
En aften ringede det på døren, og vi er slet ikke vant til at der bliver ringet på vores dør, medmindre vi venter gæster eller der bliver leveret noget til os, så vi kiggede spørgende på hinanden.
Udenfor står en familie som præsenterer sig ved navn, fortæller de er fra England og at de er vores nye naboer.
Vores reaktion er typisk dansk, vi står lidt afventende imens vi tænker ”gad vide hvad de vil”.

Inden vi nåede at sige noget andet end Goddag, forklarede manden at for dem er det god naboskik at hilse på hinanden og give en ”goddag-gave”.
Pludselig får vi overleveret den smukkeste spiselige buket af chokoladeovertrukket jordbær pakket flot ind i cellofan.


Vi har altid lært at det er dem som allerede bor i området, som bør give de ny ankomne gaver eller blomster (ikke at vi nogensinde selv har gjort det😯) – så der stod vi og var fuldstændig overraskede.

Heldigvis ringede de på vores dør, for det har åbnet op for et dejligt nabo venskab med gode snakke om alt lige fra kultur, religion og det at være expat i Qatar.😀👍

Det er en almindelig del af den muslimske religion at behandle naboer godt, og hjælpe hvor man kan. Det er meget inspirerende for os.
At forære mad-gaver til sine naboer er normalt for muslimer, specielt under Ramadanen. Flere gange har det nu ringet på vores dør, og udenfor har flere naboer stået med gaver i form af brød og kage.🥰
Vi føler MEGET heldige at bo her og få lov at få denne oplevelse med. Det oplevede vi slet ikke det første sted vi boede her i Qatar.

I Danmark har vi en helligdag som hedder Store Bededag.
Den faldt i år midt i Ramadanen, og det var for mig en oplagt mulighed for at vise vores naboer lidt af vores kultur også. 😀
Jeg bagte hvedeknopper (hvede boller med kardemomme) til vores nærmeste naboer, og lagde en seddel ved, som på engelsk beskrev hvorfor vi fejrer Store Bededag i Danmark.
De blev anrettet til hver familie og leveret lige inden de skulle bryde deres faste.
Det synes de var ganske spændende, og heldigvis synes de også de smagte godt.

Ramadanen er også tiden hvor alle muslimer her i vores compound pynter deres villaer med lyskæder og lanterne udenfor.
Rundt om i Qatar er der også pyntet flot op så at gå en aftentur, er et flot syn og ligesom med vores juleudsmykning så skaber det en skøn stemning.

Men det er ikke kun ude der bliver pyntet op, indenfor fylder den hellige måned bestemt også meget.
Hvis der er børn i huset, er det normalt at de har en Ramadan kalender, ligesom vi i julen har julekalender / adventskalender.

Her ligger der få søde sager til hver dag, men samtidig kan der også være små sedler med gode gerninger de skal udføre på den pågældende dag.
Jeg synes det lyder som en god ide, at de fra små lærer gode gerninger som eksempelvis at de skal tage del i opgaverne som i huset – uden at forvente de får noget for det.👍

Ramadan kalender – billedet er privat og lånt med tilladelse fra ejer.

Hvorfor faster muslimerne så?
Som jeg forstår det, så er der flere grunde til fasten….

Ved at faste, renser de kroppen og sindet, og opnår derved et højere spirituelt niveau, selvindsigt og selvdisciplin.
De bryder fri af vaner / fysiske behov af alle arter og dermed er det ikke kroppens behov der er i fokus.
Ved ikke at fylde kroppen med mad hele dagen, bliver der plads til sjælen, og plads til dybe reflekterende tanker.
Samtidig opnår de også forståelse og sympati for dem som er fattige og dermed ikke har de samme muligheder for mad som dem selv.
Ved at gennemgå denne hellige måned med faste, fokus på det guddommelige og mindre fokus på manuelt arbejde og mad opnår de et tættere forhold til deres Gud og en renere sjæl.

Jeg kunne ikke selv forestille mig at skulle faste på den måde i en måned, jeg synes jo alene det er en udfordring at leve efter 16:8 princippet 🤣
Men jeg kan forestille mig hvor stort det føles, når man ved at ALLE af samme tro som en selv, lever sådan i samme periode. Den form for fællesskabsfølelse – DETTE kan jeg forholde mig til.

De sidste to år, har alt vedrørende Ramadan desværre været meget nedtonede på grund af Covid-19, især når det kommer til traditionerne forbundet med at bryde fasten. 😕

Det første år vi oplevede denne måned, havde vi fornøjelsen af at kunne deltage i Iftar, måltidet som bryder fasten hver dag efter solnedgang.
Næsten alle restauranter tilbyder en eller anden form for Iftar, og vi var sammen med gode venner på et af Dohas hoteller for at fornemme stemningen og opleve det hele tæt på.

Det var en fantastisk oplevelse. Udsmykningen var smuk og stemningen var fredfyldt, afdæmpet og det hele bar tydeligt præg af at være en del af den største højtid for muslimerne.


Faster jeg også under Ramadan? Nej det gør jeg ikke, men jeg respekterer dem som gør.

Derfor er det også en selvfølgelighed for os (min mand og mig), at respektere lovgivningen som er i Qatar under Ramadan.
❌Her er det ikke lovligt at drikke, spise eller ryge i offentligheden, så længe fasten står på.❌
(solopgang til solnedgang).
Alle spisesteder er lukket i fasteperioden, med undtagelse af enkelte spisesteder på hoteller.
Hvad vi gør i eget hjem, er vores egen sag, medmindre man arbejder hjemmefra og sidder i onlinemøde – så gælder de samme regler. 👍

Eftersom vi ikke kunne tage ud og opleve Iftar og stemningen på restaurant i år, valgte vi at få lidt af oplevelsen leveret hjem i vores villa.

Ligesom man har i Danmark, har vi også lavet små ”sociale bobler”, med andre covid-19 vaccinerede danskere.
Vi valgte at nyde Iftar, en enkelt aften, sammen med de nære venner som befinder sig i vores ”boble”, og selvfølgelig var alle restriktioner overholdt 👍
Det var bestemt en hyggelig aften – men jeg vil glæde mig til at kunne få oplevelsen ude i byen – forhåbentlig næste år, og selvfølgelig sammen med vores venner.🥰

Hvis du ikke har prøvet at deltage til Iftar, så kan det på sin vis sammenlignes lidt med en hyggelig julefrokost – uden alkohol selvfølgelig.
Det jeg har taget del i, har været buffet, med alt blandet fra hele verden, og jeg vil helt sikker anbefale dig at være nysgerrig på alt dette, uanset hvor du befinder dig.😀

Nysgerrighed er sundt, og uanset hvad man er nysgerrig på – så lærer man altid et eller andet.

Ramadanen indeholder selvfølgelig meget mere end faste og restriktioner, og det kan du læse mere om andre steder, hvis det har din interesse.

Ramadanen 2021 er overstået nu. Sidste dag med faste var 12 maj indtil solnedgang. Efter Ramadan følger Eid Al-Fitr, og det vi jeg komme nærmere ind på i min næste blogpost. 👍

Loading

Translate »