ADHD / Autisme,  Corona 2020,  MIG

Så er der hul igennem / On-air interview

Facebookmail

Midt i alle de her Corona restriktioner, nedlukninger, begrænsninger, alenetid og afsavn kan der alligevel ske nogle opmuntrende og humørløftende ting😀

Onsdag skulle vækkeuret ringe tidligt – jeg var inviteret til at deltage LIVE i DR P4 SYD (Danmarks Radio Program 4 distrikt Sydjylland) Morgen, et radioshow som dækker hele syd– og Sønderjylland i Danmark.
Via Danmarks Radios App kan det selvfølgelig streames alle steder i verden.

Hvordan kan det nu lade sige gøre, tænker du nok, og det kan jeg godt forstå.

For lang tid siden, ja det føles i hvert fald som meget lang tid siden, da Corona-krisen næsten var ny, besluttede P4 SYD sammen med P4 Trekanten at række ud til danskere fra Syd- og Sønderjylland som nu er bosat i udlandet.
Jeg så deres efterspørgsel og skrev til dem, uden helt at vide hvad det gik ud på.😎

Det er i øvrigt ganske typisk mig, hvis noget lyder spændende eller hvis det omhandler interessante mennesker, så springer jeg til, og tænker bagefter.

Nu ved jeg hvor mange danskere som er her i Qatar, eller det gør jeg selvfølgelig ikke helt præcist – men der er mange, så jeg tænkte ikke mere over det. Jeg var helt sikkert ikke den eneste som havde henvendt sig til radiostationen…
Jeg ved stadig ikke om der var andre som skrev og tilbød deres input, men P4 SYD valgte at kontakte mig og bad mig deltage i deres serie af interviews med danskere ude i verden.
  
Det er ikke første gang jeg er i kontakt med P4 SYD eller P4 trekanten.
Jeg har været til interview på begge radiostationer og har også lavet en del telefoninterviews før – men det har været med en helt andet kasket på.
De gange jeg har været i radioen har det været i kraft af min rolle som Næstformand i ADHD Sydjylland.
Jeg har som udgangspunkt kun talt om ADHD og ADHD relaterede ting, så at skulle tale om mig og min hverdag UDEN at nævne ADHD, var noget ganske nyt.
(Mere om tiden i ADHD Foreningen en anden gang.)

Vi havde lavet en aftale om dato og tidspunkt for det første interview, og det gav mig heldigvis flere dage til at forberede mig – men HVAD skulle jeg forberede mig på ?🤔
Jeg havde haft en kort kommunikation med en af journalisterne, utrolig sød og imødekommende, og de grove træk var ridset op, men hvem ville løfte røret når jeg ringede ind? Var det en mand eller kvinde? Var der to studieværter jeg skulle tale med? Var det mon nogen jeg havde talt med før? Vil min oplevelse overhovedet have interesse for andre? Ville alle de tusind lyttere som radioshowet har føle de spildte deres tid?  Ville studieværterne tale med mig inden vi gik LIVE, eller var det bare direkte i gang?🤯

Så mange ukendte faktorer, men jeg måtte i gang med forberedelserne.

Jeg gik online, søgte på ALT hvad der havde med Qatar at gøre og håndteringen af Corona her.
Ikke fordi jeg ikke ved hvad der foregår her, men jeg skulle have 100% styr på fakta og i disse situationer tvivler jeg ofte på min egen viden, så jeg var nødt til tjekke.
Jeg kan huske jeg brugte flere dage på at liste ting op som kunne være relevant, og blev nødt til at trække på et par veninder i den proces.
Jeg skulle finde datoer for ned lukning af skoler, ned lukning af storcentre, ned lukning af alle offentlige steder, ned lukning af vores compounds fælles arealer og antal på smittede, lovgivning, retningslinjer og alt mulig andet.
Da jeg var færdig med at lave notater, så sad jeg faktisk med det som svarer til 3 A4 sider!!

Åhh nu blev det fuldstændig uoverskueligt, og tankerne kørte med 180 i timen – måske skulle jeg bare springe fra….😮

Efter jeg havde lavet notater, var jeg inde på DR´s app for at finde alle de andre interviews med danskere ude i verden, og jeg kunne nu regne ud, at jeg ville have under 4 minutter til at fortælle det som var vigtigt.
Jeg kunne også høre at spørgsmålene var meget få, ved alle de andre interviews, og det lagde jo op til at jeg selv skulle strukturere min tid og navigere i alle mine punkter, hvilket ikke hører til min stærkeste side.

På det tidspunkt ramte jeg tilstanden af fuldstændigt kaos i mit hoved og var på stadiet af ned smeltning.🤯
Ja, jeg er 44 år og jeg rammes af ned smeltninger / mental ned lukning når jeg enten presser mig selv for hårdt eller når andre stiller høje krav.
For mig føles det som om ALT i min hjerne kortslutter. Jeg kan ikke tale, jeg kan ikke tænke og jeg kan slet ikke foretage mig noget fysisk – ALT er lukket ned.

Kunne jeg have sagt mig selv at det ville ske i denne situation – nej egentlig ikke.
Jeg ved aldrig hvornår det rammer og de fleste gange kan jeg heller ikke selv regne ud hvorfor, men jeg har arbejdet nok med mig selv, gennem de sidste 8 år, til at vide hvordan det skal håndteres,

Heldigvis havde jeg, som nævnt flere dage til at forberede mig. Jeg lagde alle mine notater langt væk i et stykke tid, og på ”magisk vis” blev jeg klar til det første interview.

Nerverne havde meldt sin ankomst, min mund blev med et fuldstændig lige så tør som ørkenen her i Qatar og jeg tænker min puls fik bevæget sig i fedtforbrændings området da jeg ringede op til radiostudiet.

Min udsigt når jeg har været igennem til P4 SYD

Den 14. April 2020 kl. 06.35 – dansk tid startede interviewet, og 4 minutter efter var det hele overstået og jeg kunne fysisk mærke frigivelsen af dopamin i min hjerne – jeg var simpelthen nærmest lykkelig og lettet.
Min hjerne danner ikke så meget dopamin, så det er en ekstra vild følelse når det endelig sker.

Fik jeg sagt alt det jeg troede jeg skulle sige – NEJ.
Havde det været nødvendigt at stresse så meget og bruge så meget energi på forberedelse – NEJ
Var studieværterne søde og behagelige at tale med – JA

Så hvad kunne jeg så lære af den oplevelse…. Faktisk ikke helt så meget, eller ikke nok – for før jeg skulle interviewes 2. gang, var jeg næsten samme mønster igennem igen.
Jeg nåede dog ikke nedsmeltning eller kaos tilstand, men nervøsiteten var tydelig og Qatar ørkenen landede hurtig i min mund endnu engang…


Den 20. Maj 2020 kl. 07.31 – dansk tid startede interview nummer 2, som var en opfølgning på Corona situationen her i Qatar, og på nuværende tidspunkt er forskellene på Danmark og Qatar blevet markant store.
I Danmark er genåbning startet af samfundet, og mine sønner er atter tilbage i hverdagens faste rytme. Nick, som er frisør, er startet på job igen og Caspar kunne langt om længe vende tilbage til sin efterskole og alle sine venner – dog med nye retningslinjer for samvær.

Stille og rolig kan Danskerne ”trække vejret” igen og langsomt finde tilbage til den rytme der var før Corona – dog skal de nye sociale regler lige ind på rygraden.

Jeg kunne fortælle at i Qatar er verden helt modsat.
Vi bliver præsenteret for stramninger af restriktioner og lovændringer som træder i kraft med kort varsel.
Fra den 18. maj blev det ved lov at bære maske så snart vi forlader vores hjem.
Hvis vi skal ud og køre må der kun være to personer i bilen, og maske er obligatorisk selv om vi er gift.
Alt er stadig lukket. Restauranter er åbne for levering af mad, men ikke for besøgende.
Supermarkeder er åbne, og her skal der også bæres maske samt handsker og vi får tjekket temperatur inden vi får lov at handle.
Indkøbsvogne og kurve bliver sprittet af inden de udleves til kunderne og der er håndsprit tilgængeligt flere steder rundt i butikken.

Fra den 22. maj er det ved lov at benytte en App (Ehteraz) som indeholder GPS Tracker og er “direkte” forbundet med sundheds myndighederne her i Qatar.
Denne App er designet for at sikre os borgere mod smittefare og samtidig notificere os, hvis vi har været i mulig smittefare. Alle brugere har fået tildelt en QR kode som vises i farve. Denne App kommunikerer med andre brugere via bluetooth og opfanger deres sundheds status – anonymt selvfølgelig.
Er du sund og rask vil din QR-kode være grøn. Koden skifter farve hvis der registreres at vi har været i f.eks. en forretning hvor en karantæneramt person også har været.
Som jeg har forstået det, så vil myndighederne, som overvåger denne App, reagere hurtigt ved at notificere os og samtidig tage fysisk kontakt.

Hvordan er det så med konsekvenserne hvis vi bryder disse love, ja det skal jeg også gerne fortælle dig.
Sidder du ned? Ellers burde du nok gøre det.

Overtrædelse af lovgivning, lavet i forbindelse med Corona krisen, lyder på bøde eller fængsel.
Bøden vil dog max være på Qatar Riyal:200.000,00 hvilket svarer til
Danske Kroner:372.246,00. ca.
Fængselsstraffen er op til 3 år. Så ja, hverdagen er meget anderledes her end den er i Danmark – på alle måder.
Heldigvis har vi som altid fantastisk vejr, omkring de 40 grader celsius, sol, hinanden og vores gode helbred.🌞😍

Har det så konsekvenser for mig at lave disse ting – som et interview på under 4 minutter til radioen – JA det har det.
Onsdag levede jeg højt på det dopamin-sus jeg fik efter interviewet, men torsdag….. Torsdag var jeg fuldstændig drænet for energi både fysisk og mentalt.
Det er prisen jeg betaler – men det gør jeg gerne, alt andet ville være yderligere begrænsninger og det er jeg jo ikke fan af.

Translate »