ADHD / Autisme,  Corona 2020,  Livet i Qatar

Så blev det sommer / Summertime

Facebookmail

Sommersolen bager snart på sit højeste niveau her i Qatar. 🌞
Temperaturen ligger mellem 40 og 50 grader i sommerhalvåret, måske højere i solen – men jeg har ikke målt efter.
Faktisk havde Caspar og jeg lavet en aftale sidste år, at vi skulle lave spejlæg på en stegepande i solen på tagterrassen, men det glemte vi vist.🤣
MEN skulle du være i tvivl, så jeg kan bekræfte at her er VARMT i denne tid.

Qatar er et ørkenland, og en af de ting som overraskede mig, er den ekstreme luftfugtighed som vi oplever her nede i nogle perioder.
Jeg kan slet ikke begribe hvordan, noget som burde være tørt (som sand i en ørken), kan føles som en regnskov i perioder, det er ganske ubegribeligt for mig – og det føles ganske frygteligt.
Hvis jeg skal lave en sammenligning med noget velkendt, hvilket bliver svært, så er Randers Regnskov nok det som kommer tættest, temperaturen derinde skal dog bare justeres OP.
Når fugten hænger i luften her så føles det som om vi trækker vejret gennem vand, og efter blot 2 minutter udenfor så er vores tøj lige så vådt, som havde vi været i poolen – MED TØJ PÅ.

Men, vi er ikke helt kommet til perioden med fugt endnu, så indtil da er det bare den bagende sol som præger vores hverdag.
Med sommeren følger flere timer med indendørs aktivitet, for det er simpelthen for varmt til at være udenfor som man gør i Danmark.
Haven er gjort klar til sommer, hvilket betyder at alle vores planter er sat ind på overdækket terrasse så de kan overleve de næste måneder. Havemøbler skal også ind i skyggen, for der er ikke mange møbler som kan holde til de ekstreme temperaturer som der er i solen. Alene DET er jo bare vildt omvendt.

Jeg har siden mine slut teenager-år været vild med solen. Lyset, varmen og den sindsstemning som følger med når sommeren banker på, det er bare så fantastisk.
Det gør bare et eller andet ved humøret og energien, alt bliver mere mildt og spiseligt, der er flere gode grin og samvær med venner og bekendte når vejret er godt.
Personligt har jeg faktisk oplevet at have færre psykiske nedture og mindre stress efter vi er flyttet til Qatar, og meget af det er jeg helt sikker på jeg kan takke vejret for.🌞🙂

Jeg har altid haft en indre stemme som fortæller mig at jeg skal udenfor, ud og nyde solen hver gang den har været fremme. Jeg skal sidde udenfor og spise (med mindre der er bier og hvepse), jeg skal gå en tur, løbe og cykle, jeg må ordne haven for jeg skal jo huske at nyde solen, imens den er her.
Den stemme lagde jeg selvfølgelig ikke væk da jeg flyttede til Qatar, for lysten / behovet for solen og lyset er jo en del af min DNA og på det område er jeg nok ikke anderledes end de fleste andre europæere eller skandinaver.
Når solen er fremme, står man næsten som en blomst, åbner sig og strækker sig mod solen, suger lys og varme og mærker hvordan følelsen af velbehag langsomt breder sig gennem kroppen og sindet.

Eftersom jeg skulle flytte til solens land, i Mellemøsten, så burde jeg nok have arbejdet lidt med min tankegang omkring solen og lyset.
For hele tankegangen med, at jeg skal være i solen når den nu er fremme, den kan give en anelse stress når man vælger at flytte hertil, hvor solen skinner hver dag, eller hvor de overskyede dage kan tælle på meget få fingre pr. år.
Jeg kan jo af gode grunde ikke sidde eller ligge ude i haven og blomstre hver dag HELE dagen 😊
Solen her er en del anderledes end i Danmark, eller det er den jo ikke, den er bare varmere…. MEGET varmere. Så det gik op for mig at jeg nok blev nødt til at om kode mine tanker, hvis jeg skulle finde fred med solen i mit nye hjem.

Jeg blev klar over, at jeg ikke kunne være ude i solen hele tiden, men den indre stemme bankede stadig på: ”jeg må da udenfor”.
Det har taget mig lidt over 1 år at finde fred i at solen er her HVER dag og jeg kan sagtens være indenfor i en dag uden at have gjort noget forkert.

For det er sådan det er i mit hoved.
Der er gennem livet blevet indarbejdet nogle regler / guidelines / stemmer for forskellige situationer i livet, og det med solen er en af dem.
Måske kommer det helt tilbage fra min barndom og ungdom hvor jeg bestemt ikke ville være udenfor i solen.
Eftersom jeg altid havde lange bukser og langærmet trøjer på så var det alt for varmt for mig.
At have mindre tøj på var bestemt ikke en mulighed, for hvem havde lyst til at se på min tykke krop… Nej det var bedst bare at pakke den langt væk.
Men sætningerne kom hele tiden fra de voksne:  ”du kan da ikke sidde her inde når det er så godt vejr” – ”du skal da have noget lys og luft” – ”gå nu ud og nyd solen imens den er der” – ”du bliver så pæn når du får lidt farve”.

Jeg er næsten sikker på alle har hørt de sætninger, men for mig er det blevet til regler, noget jeg SKAL for ellers gør jeg ikke det korrekte, og selvom jeg ikke ved hvad konsekvenserne er for at gøre det ukorrekte så har det altid føltes meget ubehageligt, at sidde indenfor hvis vejret var godt, det er som om jeg har følt dårlig samvittighed, selvom jeg ikke ved hvem jeg skal have dårlig samvittighed overfor…. 🤷‍♀️
Og så var der lige den sætning omkring kuløren, for betyder det så jeg kun er pæn når jeg har lidt kulør – og kun når jeg har kulør? Og hvor meget kulør skal jeg så have? 🌞🤯

Så jeg er stadig at finde ude i solen, svedende og gispende efter kølig luft, med en vandflaske ved min side og en solhat for ikke at riste hjernen mere end den er – men farve SKAL jeg jo have (og D-vitamin).

Åh ja, så er der jo det der med D-vitamin… Her i Mellemøsten må D-vitamin være noget som vi har i kroppen i overflod – eller er det….
Jeg var til et foredrag med en hudlæge for et stykke tid siden hvor han fortalte om solbeskyttelse og D-vitaminer her i Qatar.
Hvor utroligt det end lyder, så er der faktisk utrolig mange mennesker her i Qatar som lider af mangel på D-vitamin.😮
For mig lyder det fuldstændig skørt at vi bor i et land hvor det er sommer og sol stort set hver dag, og alligevel er det nødvendigt at indtage D-vitamin tilskud.
Der er dog en ganske god forklaring. Solen her er så hård og varm, at de fleste undgår solen eller også påfører de en solcreme med høj faktor, og derved får D-vitaminerne svært ved at trænge ind og gøre godt. Og så er det jo godt vi har kosttilskud og vitaminer i pille form.💊


I sommerperioden er der ikke mange mennesker at finde udenfor, hverken her hvor vi bor eller i centrum af Doha – det er simpelthen alt for varmt at være udenfor.🥵
De små butikker i vores lokale Souq holder også middagslukket hver dag, og det har de altid gjort. Til gengæld så står de fleste op sammen med solen – eller lidt før.
Det gør både de originale Qatarier og alle os expats.
Det gælder nemlig om at få luftet hunde og løbet en tur inden solen kommer helt frem her om sommeren, og DET er jo helt modsat af Danmark og alt det jeg kender.

Står jeg også tidlig op ? NEJ det gør jeg godt nok ikke, og heldigvis har jeg en hund som trives i varmen så den del er ikke kritisk. 🐕
Vi går vores morgentur i mellem 8.30 og 9.30, og så sørger jeg for at finde skyggerne så meget som det er muligt.
Jeg har også investeret i et løbebånd, så på det område er jeg heller ikke tvunget til at skulle stå tidlig op for at løbe. Er det så det samme at løbe på løbebånd indenfor, som det er at være ude NEJ det er det ikke, men det er sådan det er.

Er det så en fornøjelse at være her om sommeren?
Min holdning er at alt er hvad man gør det til! 😉
Sidste år var vi faktisk her hjemme det meste af sommeren, og havde ingen problemer med det.
Sidste år var alt jo så også normalt (ingen Corona), og vores pool var til fri afbenyttelse hver dag – det er den ikke i år, eller det er den ikke endnu – og DET er klart en udfordring…

Vi indretter os jo efter de forhold som vi lever under, og det gør alle vel uanset hvor de befinder sig.

I Qatar er det dog mere reglen end undtagelsen at alle udlændinge forlader landet i ca 3 måneder hen over sommeren, og allerede nu er her ved at være tømt godt ud i befolkningen.
I år vil der automatisk være flere tilbage i Qatar, da de ikke har mulighed for at rejse til deres hjemland pga Corona krisen.

Jeg kender også flere fra andre lande som direkte er tvunget til at blive her, da de ikke har en sundheds sikring som dækker tilfælde af Corona smitte i deres hjemland.
Der imod er der også mange som er blevet ”kaldt hjem” og har måtte opgive deres hverdag her, for at skulle starte forfra i deres hjemland.

Grænsen her i Qatar er lukket for indrejse lige nu, så forlader du Qatar, så kan du ikke komme retur!😫

Det forhindre rigtig mange mænd i at følge med deres familier på ferie i hjemlandet, da ingen ved med sikkerhed hvornår grænsen åbner, og hvornår de så kan passe deres job igen.

Så ja, det er en anderledes sommer for alle, og det bliver det også for os.

Som mange andre danske hustruer vender jeg snuden mod Danmark inden for kort tid.

Jeg har forpligtigelser i Danmark som jeg ikke kan eller vil klare over Face-time eller andre kommunikations midler.
Det betyder så også at jeg er en af dem som skal være adskilt fra sin husbond – på ubestemt tid og det bliver supersvært for mig.💔

Jeg fungere SÅ dårligt med alle de ubekendte faktorer og tidsplaner der slet ikke eksisterer.

Det er et valg jeg tager, at rejse til Danmark, og det er et af mange valg som jeg, og andre, udenlandsdanskere / Expats er tvunget til at tage fra tid til anden.
Vi har selvfølgelig selv valgt at flytte herned og give afkald på mange mennesker, ting / oplevelser i Danmark, men vi har også valgt en masse fantastiske mennesker, ting/oplevelser til, ved at bo her.🤩
Vi har valgt at kunne give vores børn muligheden for fede ferier med oplevelser man ikke får i Danmark, og ferierne hernede sammen med vores børn og resten af familien er til gengæld seriøs kvalitets tid.🥰

Livet er fuldt af valg og konsekvenser – så det gælder bare om at træffe de rette og få mest mulig ud af det man har.

Translate »